De nieuwe kleren van de dikke nerd.

Door Philos31 op zondag 16 oktober 2016 12:33 - Reacties (21)
Categorie: -, Views: 8.542

De nieuwe kleren van de dikke nerd.

Na jarenlang eerst PCtjes in elkaar te hebben geschroefd en daarna nog een flink aantal jaar een behoorlijk ingewikkeld wereldwijd Windows netwerk te hebben beheerd ben ik via via terecht gekomen op een kantoorfunctie tussen alleen maar managers. Sterker nog, ze noemen mij nu ook zo.

Ik heb als nerd nooit echt gegeven om nette kleren, een spijkerbroek met een (ironisch) t-shirt en ik was klaar. Zolang het maar schoon (genoeg) was liep ik er in. Maar er kwam dus toch een tijd dat ik netter er bij moest gaan lopen.
Ik loop al een tijdje in “off-the-rack” kleding maar daar heb ik toch wel een probleem mee: Ik ben te dik, en alles zit op mn buik. Dat betekend dat als ik een shirt koop dat redelijk om mijn nek zit, hij bij mn buik niet meer dicht gaat, en als ik een shirt koop dat bij mijn buik past dan hangen de schouders van het shirt op mn ellebogen. Niet ideaal dus.
De oplossing zou maatwerk zijn, maar maatwerk is duur. Bij SuitSupply hebben ze heel mooie kleding, maar een overhemd made to measure begint bij 119 euro, toch best een stevig prijskaartje, de productie vind plaats in China. Er zijn meerdere bedrijven die MTM shirts aanbieden, een collega van mij heeft altijd Shirt by hand overhemden, die kosten rond de 70 euro, wat al wat beter geprijsd is, productie in Vietnam.
Na wat zoektocht ben ik terecht gekomen bij iTailor, dit bedrijf is gevestigd in Thailand en produceert zijn eigen producten.
Op internet kom je wel een en ander tegen over iTailor en niet alles is altijd even positief. “Echte” fashionisten keuren het per direct af, niet duur genoeg. Maar over het algemeen zijn de recenties over de overhemden positief. Ik heb daar dan ook een shirt (en inmiddels veel meer) besteld.
Over de ervaring en wat tips en trucs die ik uitgevonden heb wil ik het in deze blog hebben.

Website

Itailor heeft een zeer uitgebreide en in vlagen lastige website. Het ontwerpen van een overhemd kan op 3 manieren. De standaard manier geeft de mogelijkheid om eenvoudig een ontwerp te maken, maar bij de eerste pagina van ontwerpen onder de te kiezen stoffen kun je ook kiezen voor 3d Pro, dit geeft nog meer opties (o.a. verwijderbare balijnen). Dan hebben ze ook nog hun kant en klaar shirts, waar je nog een paar kleine dingen aan mag veranderen.

Prijzen:

De prijzen zijn goed tot redelijk. Omdat er bij een shirt nog verzendkosten komen zijn de prijzen inclusief verzenden:
Collection Shirts: vanaf 30 euro
Stof van de week: 40 euro
Duurste stof: 55 euro
De prijzen op de website lijken dus altijd 10 euro goedkoper, dit vind ik een beetje een nadeel.

Maten:

Het volgende nadeel is dat je zelf je maten moet nemen, ik heb mijn vrouw dit laten doen, maar dat is toch een vak appart, later ben ik er achter gekomen dat het makkelijker is om de maten van goed zittende shirts over te nemen. Dus een shirt wat goed bij de schouders zit neem je de schouders van, en het shirt waar je buik (bij mij dan) goed in past, die kun je gebruiken voor die maat.
Als je met een centimeter opneemt zorg er dan voor dat je 1 of 2 vingers tussen het meetlint houd, zeker niet te strak meten anders stik je jezelf in je boord.
Het voordeel is wel dat als je eenmaal je maten goed hebt je dan gewoon op maat gemaakte shirts voor redelijke prijzen kunt bestellen.

Klantenservice:

Omdat ik nogal te enthousiast direct 2 shirts bestelde en ik heel onzeker over de opgenome maten was heb ik uitzonderlijk veel contact met de klantenservice gehad. Zo vaak dat als ik de klantenservice wa geweest ik het al lang had opgegeven. Je kun gerust stellen dat ik nogal een zeikerd ben geweest.
Iedere keer echter werd ik zeer correct behandeld, meestal binnen 24 uur antwoord en niets was te gek.
Een aantal voorbeelden hiervan:
Ik zag na het bestellen dat verwijderbare baleinen mogelijk waren, die heb ik achteraf laten toevoegen.
Ik heb het 2e shirt on hold laten zetten tot ik het eerste shirt in bezit had (vanwege maten)
Meerdere keren heb ik de maten laten veranderen, zo vaak dat ze op het laatst toch in de war waren en een verkeerde maat stuurden. Nadat ik dat (ook al voelde het als mijn eigen schuld) liet zien door foto’s te sturen met meetlint er naast kreeg ik een nieuw shirt waarbij ik dan ook weer een verandering heb doorgevoerd.

Al met al is de klantenservice van het allerhoogste niveau.

Kwaliteit van het shirt.

Na 6 weken kreeg ik mijn eerste shirt binnen, zoals eerder aangehaald in de verkeerde maat (gedeeltelijk mijn eigen schuld) en de kwaliteit is uitzonderlijk. Het shirt was te lang en de boordmaat te klein, maar voor de rest paste het perfect. De stof is mooi en het shirt is mooi gemaakt, voelt luxe aan en straalt dit ook uit. Bij een shirt krijg je ook gratis een pochet (bij de concurrent toch weer 15 euro extra) en, als je hiervoor hebt gekozen, een setje extra baleinen.
2 weken hierna kreeg ik met spoed het shirt nogmaals maar nu in mijn juiste maten en dit shirt werd direct mijn favoriete shirt. Het draagt lekker, ziet er mooi uit en PAST. Het is een genot om eindelijk een overhemd te hebben waar je niet steeds hoeft te kijken of je buik knoopje niet te strak zit, of stiekem achter uit je broek kruipt (of voor) omdat het shirt net te kort is.
Ook na een aantal keren wassen en strijken ziet het shirt er als nieuw uit.

Het tweede overhemd is een mooie kwaliteit wit overhemd met blauwe knoopjes, dit is nu mijn favoriete vergader overhemd :) Ik heb een hoop complimenten gekregen.

Tips:

Bestel eerst 1 shirt om te kijken of je maten kloppen. Neem het goedkoopste hemd uit de collection, naast de solid color staat de paisley collection, die kost 19.95 ex verzenden, als je hiervan de shirt kleur en de contrast kleur in een solide kleur veranderd heb je een solid color shirt voor 19.95 ipv 29.95

En nu verder?

Ik heb inmiddels 6 extra shirts in bestelling staan, maar ook een kostuum en een overjas.
Mocht er interesse zijn wil ik daar, als ik ze binnen heb ook nog wel een blogje over doen.
Link naar de collection (want is een beetje weggestopt):
iTailor Collection

Zo komt het binnen
http://www.xs4all.nl/~krasteva/shirt1.jpg


Het shirt, pochet en baleinen
http://www.xs4all.nl/~krasteva/shirt2.jpg


Extra setje baleinen
http://www.xs4all.nl/~krasteva/shirt3.jpg


Stof detail
http://www.xs4all.nl/~krasteva/shirt4.jpg


Boord detail
http://www.xs4all.nl/~krasteva/shirt5.jpg

Ik heb geen aandelen in iTailor, ook is mij niet betaald voor deze blog. Dit is mijn eigen ervaring.
Vragen staat vrij, hou het wel netjes, niet iedereen heeft dezelfde mening, dat is prima!

Welke batterijen ik koop? Zit daar verschil in dan?

Door Philos31 op vrijdag 11 december 2015 14:00 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 37.600

http://www.4sgm.com/is-bin/intershop.static/WFS/4sgm-Storefront-Site/-/en_US/images/headers/electronics/batteries.jpg
Batterijen, het ondergeschoven kindje

Weet je eigenlijk wel in hoeveel apparaten in huis er eigenlijk batterijen zitten?
En dan heb ik het niet over telefoons en laptops met hun fancy schmancy batterypacks, nee. Ik heb het over de doodnormale Penlintes, AA, AAA, LR6 of welke aanduiding ze dan ook mogen hebben.

Je weet het niet he? Je weet het pas als de klok stil staat, als je radio het niet meer doet, als je van zender wilt wissellen maar de TV precies op Goede tijden blijft hangen. Dan pas denk je aan die batterij, en je denkt niet: Oh wat zielig, hij heeft zn leven gegeven om mij te plezieren? Nee. Je vervloekt hem omdat hij precies op het verkeerde moment er mee op houd. En je hebt ook al geen nieuwe in huis en de winkels zijn net 10 minuten dicht.

Ja batterijen zijn het ondergeschoven kindje van onze technologische samenlevening.

Verschillende soorten batterijen

De familie huis thuis en keuken batterijen kunnen we onderverdelen in grofweg 3 veel voorkomende soorten.

De Zink Koolstof Batterij
De Alkaline Batterij
De Lithium Batterij

De meest verkochte typen zijn de Alkaline en de Zink koolstof batterij, de Lithium batterij is ook normaal te koop maar is veel duurder als de eerder genoemde twee.

Zoektocht naar de beste prijs/prestatie

Hoe kom je er nu op om je te gaan verdiepen in het wel en wee van wegwerp batterijen?
Eigenlijk vond ik het vreemd dat ik bij alles wat ik aanschaf eerst goed uitzoek wat bij mij het beste past, maar bij batterijen lette ik vooral op de prijs.

De batterijen die ik hier in huis het meest in gebruik heb op dit moment zijn Panasonic's van de Action. 10 stuks voor 1,79 Goedkoper als dat krijg je ze nergens....... Zou je denken.....

Wat mij verbaasde was dat ik zo ontzettend snel door de batterijen heen vloog en toen ben ik mij eens gaan afvragen hoe het nu werkelijk zit.

De action batterijen, hoe goedkoop ook, zijn zink batterijen die het qua energie dichtheid niet halen bij de eerste de beste Alkaline batterij.
Een alkaline batterij heeft een energiedichtheid van tenminste 3,5x die van een zink batterij, dus (en dit gaat niet helemaal op) een alkalinebatterij zou 3,5 keer meer mogen kosten.
Dus 6,25 (62 cent per batterij) voor tien Alkaline batterijen zou ongeveer overeen komen met de action batterijen, maar lukt dat?

Voor Duracell niet, zelfs niet met aanbiedingen, ze komen dan meestal nog net iets duurder uit, maar met Varta kun je bij Blokker al behoorlijk goedkoper uit komen. (49 cent per batterij)
Maar de zoektocht is voor de allerbeste prijs/prestatie en dus ben ik verder gaan zoeken.
Bij battery King hebben ze Industrial batterijen (by Duracell) voor 40 cent per batterij of Jupio voor 35 cent bij afname van 100 stuks.

Allemaal nog veel goedkoper. Maar.... we zijn er nog niet, de Ikea verkoopt ook batterijen en dat blijken ook Alkaline batterijen te zijn.
Kosten? 1,99 voor de 10, dat is dus net geen 20 cent per batterij.

En wat blijkt? Ik ben niet de eerste die tot deze conclusie is gekomen
Er blijkt een hele site te zijn met batterijtesten: http://www.batteryshowdown.com
En daar kun je zien dat ondanks dat het een goedkope batterij is, de Ikea Alkalisk er als een van de beste uit komt.

Ik weet waar ik voortaan mijn batterijen koop, doe ik ook gelijk nog een hotdog bij het naar buiten gaan.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, en als je het ergens niet mee eens bent, laat een reaktie achter

Energiebesparing = Gierigheid

Door Philos31 op vrijdag 13 maart 2015 14:07 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 8.059

Gisteren zat ik in een busje tussen 2 panden van mijn opdrachtgever (een bank) samen met 2 andere mensen, aangezien de radio niet werkte, en ik erg nieuwsgierig van aard ben ving ik een gesprek op dat ik toch even wil delen.
Niet dat het ergens over gaat ofzo, ik wil ook geen punt maken, iedereen mag zn eigen mening hebben, maar ik vond het toch een verhaal wat ik even kwijt moet.

Het gaat hier om een dame, het type brilletje, sjaaltje, jasje eind 30 maar toch een spijkerbroek want voelt zich nog zo jong. Haar publiek was een stille man van middelbare leeftijd die verstandig ja, ja zei en af en toe lachte en vooral niets tegen haar in bracht.

Het verhaal begon over auto’s, en pas toen ze Tesla zei begon ik op te letten. Er reed ergens een Tesla taxi voorbij (model s) en, ja daar had ze als ZZP’er naar gekeken, maar ze vond hem niet interessant. Ze begreep wel waarom sommige mensen hem kochten, (worden die niet alleen maar geleased vroeg ik mij af), maar voor haar was het niets, het was toch meer iets voor oude mannen, ze was daar te jong voor.
Ook de BMW van “Jan” (geen idee wie dat is, was trouwens ook niet zijn naam) paste niet bij hem, die was veel te, ja, niet te jong maar misschien te sportief, een Mitsubishi outlander PHEV zou beter bij hem passen.
Na de wansmaak qua auto’s (Audi en VW) van collegae uitgelegd te hebben aan de rustige man vroeg hij: Wat rijdt jij eigenlijk voor een auto.
Een Citroën C1  maar ze zou eigenlijk wel een VW Golf GTE willen, ze legde uit dat dat een hybride GTI was.
Tja, willen en hebben zijn toch echt 2 verschillende dingen.

Na de auto’s kwam het volgende verhaal: In meetings heb ik er altijd zo’n hekel aan, als je gebeld wordt, zei ze, dan moet je zo opzichtig je telefoon uit je tas halen. Zo vervelend.
Waarop de man antwoord: Ik leg hem altijd voor me op tafel.
Nee, ze had nu zo iets goeds bedacht, ze had een Apple watch besteld want dan hoefde ze haar telefoon niet meer uit haar tas te halen om te zien wie er belt.
Nu weet ik niet waar ze dat ding al heeft kunnen pre-orderen want volgens mij kan dat nog niet, maar de tip van haar collega zou haar minimaal 400 euro kunnen besparen, nog maar te zwijgen over het feit dat ik denk dat deze watch bij de dames minder mooi zal staan als bij heren (vanwege het toch forse formaat)

Nu waren we inmiddels bijna op bestemming, maar de dame begon nu over een onderwerp waar in warm van wordt (letterlijk) Isolatie en energiebesparing.
Haar zus had allerlei energiebesparende maatregelen genomen, had haar huis laten isoleren en “weet ik veel wat allemaal nog meer” zei ze. Maar ze begreep haar zus niet, als je dat doet ben je toch wel een beetje een gierigaard, vervolgde ze. Ik zou er niet aan moeten denken om met een trui aan naast de verwarming te gaan zitten om een halve euro te besparen……
Gelukkig stopte het busje net op tijd en stapte de dame in kwestie uit, ik kon niet heel veel meer verdragen……….

Alle Netflix regio's op Chromecast (No-Root/No DD-WRT)

Door Philos31 op maandag 29 september 2014 10:36 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 11.841

https://cdn.adfreetime.com/img/countries.png
https://technologyreviews4u.com/home/wp-content/uploads/2015/02/chromecast-logo.jpg
Geen DD-WRT nodig
Na lang zoeken ben ik er eindelijk achter gekomen hoe ik Netflix kan deblokeren voor de chromecast zonder dd-wrt te hoeven installeren of de Chromecast te rooten
Verder heb ik een goedkope "Smart-DNS"gevonden die dit werk uit handen neemt en nog een aantal andere voordelen heeft.

Ik heb alles wat hier staat bij elkaar ge-google'd, alleen de instellingen voor mijn specifieke router heb ik door trail-and-error bij elkaar getweakt.

De Smart DNS

http://a2.mzstatic.com/us/r30/Purple/v4/ef/74/14/ef7414d7-8583-1715-9133-d5046becdfea/mzl.ewjgzqfy.175x175-75.jpg

De Smart DNS die ik gebruik om van regio te veranderen is Adfreetime (referral) en kost $1.99 per maand.
Ja dat lees je goed, dat is ongeveer 1,55 euro per maand, en het werkt prima.
Er zitten nog een aantal voordelen aan deze DNS, ze doen namelijk ook aan adblocking, dus alle apparaten in je huis zullen voor een groot deel advertentie vrij zijn.
Kom je een pagina tegen waarvan de advertenties toch niet geblocked worden dan kun je deze aan support doorgeven.
Naast Netflix werken ook services als Hulu, BBC iPlayer etc. maar ook de belangrijkste sportkanalen.

Alleen voor Netflix zul je zelf het land wat je wilt zien moeten instellen, voor alle anderen gaat het automatisch.
Voor het instellen van de Netflix regio zijn voor zowel iOS als Android apps te verkrijgen.

Adfreetime heeft een eigen sub-reddit waar je nog veel informatie kun lezen

Dit is de DNS die ik gebruik, en voor zover ik weet verreweg de goedkoopste, maar dit zou ook moeten werken met services als un-locater en unblock-us.

De Router Instellingen

Ik heb zelf een Zyxel router van Tweak, maar in principe is wat ik hier laat zien op de meeste routers wel mogelijk.
Het probleem wat de Chromecast heeft is dat hij absoluut altijd de DNS servers van Google zelf wil gebruiken, om precies te zijn 8.8.8.8 en 8.8.4.4.

We moeten er dus voor zorgen dat de router deze DNS servers blokkeert.

Met DD-WRT worden er moeilijke routing tables aangemaakt die de DNS aanvragen doorsturen naar de smart DNS, maar wij gaan het anders doen.

Door in ons eigen netwerk de google DNS servers onbereikbaar te maken verplichten we de chromecast om de ingestelde eigen DNS te gebruiken, als we dus de google DNS blokeren dan zal de chromecast (na eerst eigenwijs toch proberen) de ingestelde DNS gebruiken en dat is wat we willen want dan kunnen we onze smart DNS gebruiken.

Aan de hand van een paar plaatjes laat ik zien hoe dat met de zyxel gaat, je moet zelf wel uitzoeken hoe het met je eigen router gaat.

Allereerst vullen je de DNS in, ik heb die optie bij DHCP server:
http://s2.postimg.org/4e50bcbzd/dns.png

En nu gaan we de Google DNS blokeren en dat doen we door middel van een static route:

http://s2.postimg.org/t8oi5ewtl/static_route.png
Als je ook een metric moet invullen geef dan op : 2

Ik link hier dus naar mijn eigen router terug.

De DNS invullen zal waarschijnlijk niet het grootste probleem zijn, maar de static route is soms wat lastig.
In geval van twijfel google het volgende:

"Chromecast Static Route producent van je router"

Werking

Nadat je dit alles hebt uitgevoerd (en voor alle zekerheid ook alles even opnieuw hebt gestart)
zou alles eigenlijk goed moeten werken.
De eerste (paar) keer dat je iets naar je chromecast gaat streamen duurt het misschien wat lang maar het lijkt alsof de chromecast zich erin berust dat de google dns niet bereikbaar is en na 1 of 2 keer loopt alles net zo vlot als je gewend bent.

Als je van regio wisselt duurt het een minuutje voordat die regio ook werkelijk geladen word.
Zorg ervoor dat de chromecast niet meer het netflix logo laat zien tijdens het switchen van regio, anders blijft hij in de oude regio hangen. Dus even uit en aan, of even youtube opzetten voor het switchen.

BBC iPlayer werkt trouwens ook vanaf laptop prima via chromecast.
Tot Slot

Ik ben echt niet de eerste dit dit heeft uitgevonden, maar vond de combinatie met de goedkope DNS het wel waard om een korte instructie over te schrijven.
Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad.

Squla, leuk leren. Of toch niet?

Door Philos31 op dinsdag 2 september 2014 13:55 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 23.675

Squla, wat is het en is dat zn geld wel waard?

http://youtu.be/IP9NlYUS6oM?list=UUFHe4tzBoE1fBayoi0CAY9w

Dit blog over Squla is mijn persoonlijke mening vanuit de input van mijn (bijna) zes jarige dochter en mijn interesse in IT. Ik heb alleen ervaring met squla junior, groep 1 tm 3.

De zomervakantie is altijd zo’n periode waarin kinderen een hoop dingen die ze op school hebben gehad weer een beetje vergeten, en na die 6 weken is het vaak weer hard aanpoten omdat er gewoon doorgegaan wordt waar er zes weken geleden gebleven is.

Om onze dochter goed voorbereid weer naar school te laten gaan hebben we afgelopen zomervakantie daarom verschillende dingen gedaan om toch met haar te oefenen. Ze is bijn 6 jaar, gaat inmiddels naar groep 3 (onze oude 1e klas) en was in groep 2 al druk bezig met de letters leren.

Een week of drie voordat de school weer zou beginnen kwam mijn dochter zelf naar me toe om mij te wijzen op Squla (zo lekker beinvloedbaar) want dat had ze op TV gezien.
Ik heb een en ander bekenen en omdat ik het een maand mocht uitproberen en dan onder mijn jaarcontract uit zou kunnen als ik het niets vond heb ik voor haar een account aangemaakt, maar wel met de afspraak dat zodra ze haar interesse verliest, ik het abo zou opzeggen.

Mijn eerste indruk:

Squla ziet er professioneel uit, op af en toe een klein dingetje werkt het goed en mijn dochter vind het serieus leuk, maar er zitten ook wel een paar haken en ogen aan.

Hoe werkt het?

In het Squla junior gedeelte op de PC heb je 4 onderdelen, quizzen, spelletjes, filmpjes en beloningen. (op android mis je de filmpjes).

Beloningen:
Het idee achter de beloningen is erg leuk, voor ieder goed antwoord krijg je 5 muntjes, voor ieder fout antwoord 1 muntje. Met deze muntjes kun je beloningen kopen, puzzels en kleurplaten, en de prijzen lopen uiteen van 100 tot 900 muntjes. Dit zorgt er (in ieder geval bij ons) voor dat ze nog wat verder gaan ook al zijn ze het misschien al zat, omdat ze bijna die ene puzzel kunnen kopen.

Filmpjes:
De filmpjes zijn filmpjes van de NTR beeldbank, over allerlei uiteenlopende onderwerpen die aansluiten bij het schooljaar, maar ook eigen filmpjes van Squla en kunnen een goede aanvulling zijn op de onderwerpen die ze dat schooljaar moeten leren, alleen zit er geen (voor mij herkenbare) structuur in. Voor groep 3 staan er op moment van schrijven 25 filmpjes zoals meer/minder, telraam, seizoenen, vormen en kleuren etc. De filmpjes zijn niet verder gelinkt en er wordt niet aangegeven of je een filmpje al hebt gedaan.

Spelletjes:
Onder spelletjes kun je twee spellen spelen, memory en bubbelprikker.
Memory spreekt voor zich, maar dan educatiever, bijvoorbeeld: 2+1 op 1 plaatje, enn het antwoord (3) is het plaatje wat je erbij moet zoeken. Of in taal worden er moeilijke woorden als “verzorgen” en “uier” uitgesproken bij het omdraaien van de plaatjes zodat de woordenschat toeneemt.
Bubbelprikker is een monster wat bepaalde letters lust, je kunt aangeven welke letters (of cijfers) je wilt oefenen en deze komen dan in luchtebellen voorbij, jij als speler moet alleen die bellen openprikken die het monster lust. Dit is bijvoorbeeld handig om b,d en p te oefenen.

En dan waar Squla eigenlijk om draait:
De quizzen.

De quizzen bestaan uit heel veel onderwerpen, letters, woordenschat, rekenen, kleuren en vormen, rijmen, lezen, schrijven, rekenen en nog heeeeel veel meer. De quizzen hebben per onderwerp dan weer 3 verschillende moeilijkheden en zijn bijna allen multiple choice (3 antwoorden per vraag)
Sommigen moet je aanklikken en sommigen op de juiste plek slepen, en sommigen in de juiste volgorde zetten.
En dan zijn we gelijk bij het probleem wat ik met Squla heb, ze zeggen zelf: Squla maakt leren leuk alleen leer je niets van Squla. Je kunt alleen maar oefeningen doen, en van die oefeningen wordt je dan wel weer beter (en leer je dus ook iets) maar als je bijvoorbeeld wilt leren rekenen is er geen uitleg. Ook niet als je iets fout doet.
Ik heb Squla hier over gebeld, maar helaas bleef het antwoord "unsatisfactory".

Rekenen:

Stel je voor, je ziet een plaatje met 3 peren en een ander plaatje met 2 appels, en je hoort de vraag: Hoeveel is het bij elkaar?
Als een kind niet kan rekenen is die vraag niet voldoende uitleg, en die uitleg is er dan ook niet in de vorm van een stukje extra auditieve ondersteuning, als je een fout antwoord geeft wordt er niet uitgelegd wat je dan fout hebt gedaan en hoe het wel zou moeten.
Op mijn vraag aan Squla kreeg ik het volgende antwoord:

Het klopt dat er voorafgaand aan de quiz geen uitleg wordt verschaft, dat komt omdat de uitleg 'verstopt' zit in de quizzen. Vaak is dit in de vorm van auditieve ondersteuning. De tip van onze redactie is: speel Squla samen met uw kind!

De tip van de redactie dus: Doe het samen met uw kind, en dat doe ik ook, daarom weet ik dat het niet word uitgelegd, maar een kind wat wil leren en toevallig een ouder heeft die even geen tijd heeft komt niet verder.
Wat ik vreemd vind is dat er wel allerlei film materiaal in Squla zit, filmpjes van de NTR beeldbank, maar ook eigen filmpjes, maar dat er bijvoorbeeld bij optel quizzen geen link naar deze filmpjes staat.

Ik zou er voor pleiten om, als een kind een aantal vragen fout heeft gedaan automagisch naar een filmpje met uitleg te linken, of in ieder geval als iets meerdere keren fout gaat uitleggen wat de bedoeling is.

Conclusie:

Voor mijn dochter, en in onze situatie is Squla een leuke toevoeging op school, ze vind het leuk om te doen en wij als ouders vinden het fijn dat we de voortgang nu zelf thuis ook zien. Verder zal het haar waarschijnlijk helpen bij de verplichte Cito toetsen die kinderen elk jaar moeten maken en waar ze zich erg druk over maakt. Ze kan nu op diezelfde manier oefenen en dat haalt hopelijk een stukje zenuwen bij haar weg.
Ik zie het als een leuke manier van huiswerk maken, maar zeker geen vervanger van school (wat ze ook niet pretenderen te zijn)

Zou ik het aanraden? Ja en nee, als je kind het leuk vind om te doen, en je kunt de ongeveer 80 euro per jaar extra missen, denk ik dat het een leuke aanvulling op school kan zijn.
Voor kinderen die gewoon extra oefeningen nodig hebben lijkt het mij echt een aanrader, maar je kind wordt er niet direct slimmer van, maar oefening baart kunst. Als je kind het op school al goed doet lijkt het mij niet nodig, dus alleen als hij of zij het leuk vind om te doen zou ik een abonement afsluiten.

Er zijn nog veel meer dingen te vertellen over Squla, je kunt vriendjes maken van je eigen school en daar tegen quizzen (vanaf groep 4) en ouders kunnen berichtjes sturen om hun kinderen aan te moedigen bijvoorbeeld, maar dan wordt deze blog te lang.