Squla, leuk leren. Of toch niet?

Door Philos31 op dinsdag 2 september 2014 13:55 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 23.674

Squla, wat is het en is dat zn geld wel waard?

http://youtu.be/IP9NlYUS6oM?list=UUFHe4tzBoE1fBayoi0CAY9w

Dit blog over Squla is mijn persoonlijke mening vanuit de input van mijn (bijna) zes jarige dochter en mijn interesse in IT. Ik heb alleen ervaring met squla junior, groep 1 tm 3.

De zomervakantie is altijd zo’n periode waarin kinderen een hoop dingen die ze op school hebben gehad weer een beetje vergeten, en na die 6 weken is het vaak weer hard aanpoten omdat er gewoon doorgegaan wordt waar er zes weken geleden gebleven is.

Om onze dochter goed voorbereid weer naar school te laten gaan hebben we afgelopen zomervakantie daarom verschillende dingen gedaan om toch met haar te oefenen. Ze is bijn 6 jaar, gaat inmiddels naar groep 3 (onze oude 1e klas) en was in groep 2 al druk bezig met de letters leren.

Een week of drie voordat de school weer zou beginnen kwam mijn dochter zelf naar me toe om mij te wijzen op Squla (zo lekker beinvloedbaar) want dat had ze op TV gezien.
Ik heb een en ander bekenen en omdat ik het een maand mocht uitproberen en dan onder mijn jaarcontract uit zou kunnen als ik het niets vond heb ik voor haar een account aangemaakt, maar wel met de afspraak dat zodra ze haar interesse verliest, ik het abo zou opzeggen.

Mijn eerste indruk:

Squla ziet er professioneel uit, op af en toe een klein dingetje werkt het goed en mijn dochter vind het serieus leuk, maar er zitten ook wel een paar haken en ogen aan.

Hoe werkt het?

In het Squla junior gedeelte op de PC heb je 4 onderdelen, quizzen, spelletjes, filmpjes en beloningen. (op android mis je de filmpjes).

Beloningen:
Het idee achter de beloningen is erg leuk, voor ieder goed antwoord krijg je 5 muntjes, voor ieder fout antwoord 1 muntje. Met deze muntjes kun je beloningen kopen, puzzels en kleurplaten, en de prijzen lopen uiteen van 100 tot 900 muntjes. Dit zorgt er (in ieder geval bij ons) voor dat ze nog wat verder gaan ook al zijn ze het misschien al zat, omdat ze bijna die ene puzzel kunnen kopen.

Filmpjes:
De filmpjes zijn filmpjes van de NTR beeldbank, over allerlei uiteenlopende onderwerpen die aansluiten bij het schooljaar, maar ook eigen filmpjes van Squla en kunnen een goede aanvulling zijn op de onderwerpen die ze dat schooljaar moeten leren, alleen zit er geen (voor mij herkenbare) structuur in. Voor groep 3 staan er op moment van schrijven 25 filmpjes zoals meer/minder, telraam, seizoenen, vormen en kleuren etc. De filmpjes zijn niet verder gelinkt en er wordt niet aangegeven of je een filmpje al hebt gedaan.

Spelletjes:
Onder spelletjes kun je twee spellen spelen, memory en bubbelprikker.
Memory spreekt voor zich, maar dan educatiever, bijvoorbeeld: 2+1 op 1 plaatje, enn het antwoord (3) is het plaatje wat je erbij moet zoeken. Of in taal worden er moeilijke woorden als “verzorgen” en “uier” uitgesproken bij het omdraaien van de plaatjes zodat de woordenschat toeneemt.
Bubbelprikker is een monster wat bepaalde letters lust, je kunt aangeven welke letters (of cijfers) je wilt oefenen en deze komen dan in luchtebellen voorbij, jij als speler moet alleen die bellen openprikken die het monster lust. Dit is bijvoorbeeld handig om b,d en p te oefenen.

En dan waar Squla eigenlijk om draait:
De quizzen.

De quizzen bestaan uit heel veel onderwerpen, letters, woordenschat, rekenen, kleuren en vormen, rijmen, lezen, schrijven, rekenen en nog heeeeel veel meer. De quizzen hebben per onderwerp dan weer 3 verschillende moeilijkheden en zijn bijna allen multiple choice (3 antwoorden per vraag)
Sommigen moet je aanklikken en sommigen op de juiste plek slepen, en sommigen in de juiste volgorde zetten.
En dan zijn we gelijk bij het probleem wat ik met Squla heb, ze zeggen zelf: Squla maakt leren leuk alleen leer je niets van Squla. Je kunt alleen maar oefeningen doen, en van die oefeningen wordt je dan wel weer beter (en leer je dus ook iets) maar als je bijvoorbeeld wilt leren rekenen is er geen uitleg. Ook niet als je iets fout doet.
Ik heb Squla hier over gebeld, maar helaas bleef het antwoord "unsatisfactory".

Rekenen:

Stel je voor, je ziet een plaatje met 3 peren en een ander plaatje met 2 appels, en je hoort de vraag: Hoeveel is het bij elkaar?
Als een kind niet kan rekenen is die vraag niet voldoende uitleg, en die uitleg is er dan ook niet in de vorm van een stukje extra auditieve ondersteuning, als je een fout antwoord geeft wordt er niet uitgelegd wat je dan fout hebt gedaan en hoe het wel zou moeten.
Op mijn vraag aan Squla kreeg ik het volgende antwoord:

Het klopt dat er voorafgaand aan de quiz geen uitleg wordt verschaft, dat komt omdat de uitleg 'verstopt' zit in de quizzen. Vaak is dit in de vorm van auditieve ondersteuning. De tip van onze redactie is: speel Squla samen met uw kind!

De tip van de redactie dus: Doe het samen met uw kind, en dat doe ik ook, daarom weet ik dat het niet word uitgelegd, maar een kind wat wil leren en toevallig een ouder heeft die even geen tijd heeft komt niet verder.
Wat ik vreemd vind is dat er wel allerlei film materiaal in Squla zit, filmpjes van de NTR beeldbank, maar ook eigen filmpjes, maar dat er bijvoorbeeld bij optel quizzen geen link naar deze filmpjes staat.

Ik zou er voor pleiten om, als een kind een aantal vragen fout heeft gedaan automagisch naar een filmpje met uitleg te linken, of in ieder geval als iets meerdere keren fout gaat uitleggen wat de bedoeling is.

Conclusie:

Voor mijn dochter, en in onze situatie is Squla een leuke toevoeging op school, ze vind het leuk om te doen en wij als ouders vinden het fijn dat we de voortgang nu zelf thuis ook zien. Verder zal het haar waarschijnlijk helpen bij de verplichte Cito toetsen die kinderen elk jaar moeten maken en waar ze zich erg druk over maakt. Ze kan nu op diezelfde manier oefenen en dat haalt hopelijk een stukje zenuwen bij haar weg.
Ik zie het als een leuke manier van huiswerk maken, maar zeker geen vervanger van school (wat ze ook niet pretenderen te zijn)

Zou ik het aanraden? Ja en nee, als je kind het leuk vind om te doen, en je kunt de ongeveer 80 euro per jaar extra missen, denk ik dat het een leuke aanvulling op school kan zijn.
Voor kinderen die gewoon extra oefeningen nodig hebben lijkt het mij echt een aanrader, maar je kind wordt er niet direct slimmer van, maar oefening baart kunst. Als je kind het op school al goed doet lijkt het mij niet nodig, dus alleen als hij of zij het leuk vind om te doen zou ik een abonement afsluiten.

Er zijn nog veel meer dingen te vertellen over Squla, je kunt vriendjes maken van je eigen school en daar tegen quizzen (vanaf groep 4) en ouders kunnen berichtjes sturen om hun kinderen aan te moedigen bijvoorbeeld, maar dan wordt deze blog te lang.

Volgende: Alle Netflix regio's op Chromecast (No-Root/No DD-WRT) 09-'14 Alle Netflix regio's op Chromecast (No-Root/No DD-WRT)
Volgende: Vreemd! Vastrecht, geen recht maar krom. 01-'14 Vreemd! Vastrecht, geen recht maar krom.

Reacties


Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 2 september 2014 14:04

Ik begrijp je probleem eigenlijk niet. Je schrijft dat er niet voldoende uitleg wordt gegeven voorafgaand aan de vraag en dat achteraf ook niet wordt uitgelegd wat het kind fout heeft gedaan (of goed) Maar dat is toch ook de taak als ouder (dus eigenlijk het antwoord dat je van hen ook hebt gekregen)

Het is natuurlijk lekker makkelijk om je koter op de bank te mikken met een tablet (of achter de pc) en zoek het maar uit.. papa gaat bier drinken. Maar door dit samen met je kids te doen leren ze niet alleen maar bouwen ze ook een band op met de ouders. Kinderen krijgen op deze manier ook door dat ze met hun vragen bij papa of mama terecht kunnen.

Door Tweakers user Philos31, dinsdag 2 september 2014 14:13

DonJunior, je doet wel gelijk een heleboel aannames, mijn probleem is dat niet iedere ouder overal even vaardig in is.
Als je bijvoorbeeld kinderen hebt van ouders die zelf niet kunnen lezen of rekenen, wie gaat ze dat dan uitleggen? Als kinderen met een taalachterstand die achterstand willen inlopen, hoe doen ze dat dan?

Het gaat er niet om dat je een kind met een tablet op een bank mikt en aan het bier gaat, het gaat erom dat een uitleg van wat bedoelt wordt ontbreekt.

Op school zal een juf (of heel soms de meester) eerst uitleg geven en daarna oefenen. Thuis kan een kind niet verder zonder hulp en dat vind ik jammer.

btw, ik drink niet. En als ik niet met mijn dochter samen zou zitten zou ik ook niet weten hoe squla werkt.

Dit verhaal gaat er ook niet over het afzeiken van Squla maar mijn persoonlijke ervaring ermee, en ik hoop ouders die er over denken om een abonement te nemen wat inzicht te verschaffen.

Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 2 september 2014 14:19

Wow rustig.. ik denk dat je mijn intonatie verkeerd begrepen hebt.. ik bedoelde het niet aanvallend meer als voorbeeld. :D
Ik denk meer dat de insteek van squla is dat je samen iets onderneemt met je kind.. that's all ;)

Door Tweakers user Philos31, dinsdag 2 september 2014 14:29

Yep, dat geloof ik, kwam door koter, mikken en bier in 1 zin... ;)

En Squla heeft gelijk dat het leuk is om samen met je kind te doen, maar niet iedereen zal zijn of haar kind evenveel kunnen helpen. Sterker nog, mijn Nederlandse vrouw (altijd Nederlandse nationaliteit gehad maar op veel internationale scholen gezeten) die toen ze klein was veel heen en weer reisde met haar pa en ma kent sommige woorden niet.
Er zit ergens een vraag over een schutting en een heg, en als ze dan al niet meer weet waar het over gaat dan kun je je kind ook niet helpen.

En er zijn heel veel mensen in Nederland die gewoon de taal of andere vakken niet machtig zijn. Vandaar eigenlijk mijn "advies" als gebruikende ouder aan Squla.

Wat ze trouwens wel heel goed doen is dat ze naar input van ouders luisteren, en waar nodig ook aanpassingen doen, de service is dus ook heel goed.

Door Tweakers user DonJunior, dinsdag 2 september 2014 15:00

Duidelijk. Ik heb zelf ook dergelijke ouders die mij op een gegeven moment niet meer konden helpen dus ik snap je punt. ;)

Door Tweakers user O88088, dinsdag 2 september 2014 15:43

Is het probleem wel echt een probleem? En dan heb ik het over je aanname dat het erg is dat kinderen stof vergeten in de vakantie. Volgens mij houden scholen hier wel rekening mee en beginnen ze rustig met herhaling om vervolgens verder te bouwen.

Maar extra leren is natuurlijk nooit verkeerd.

Door Tweakers user xzaz, dinsdag 2 september 2014 16:33

Ronald8 schreef op dinsdag 02 september 2014 @ 15:43:
Is het probleem wel echt een probleem? En dan heb ik het over je aanname dat het erg is dat kinderen stof vergeten in de vakantie. Volgens mij houden scholen hier wel rekening mee en beginnen ze rustig met herhaling om vervolgens verder te bouwen.

Maar extra leren is natuurlijk nooit verkeerd.
Dit dus.

Door Tweakers user onok, dinsdag 2 september 2014 17:02

Misschien moet je de volgende keer het artikel beginnen met uit te leggen wat squla is.
Dan beginnen er vast meer mensen met lezen.

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 2 september 2014 18:57

Mag ik je een tip geven als leerkracht? Ik zou bij de school zeuren dat ze schoolbreed Rekentuin en Taalzee aanschaffen. Gefocust op automatiseren, erg leuk en zeer, zeer goed (evidence based). Maar bij groep 3 pas doen rond januari, als het aanvankelijk leestraject klaar is. Mag al eerder als je het ding goed instelt (welke spellen mogen ze doen).

Het pakket werkt met een interne niveauaanpassing, het kind oefent altijd op zijn/haar eigen niveau. Bij ons op school hebben we het schoolbreed aangeschaft en zetten het in als huiswerk (niet alleen maar natuurlijk).

Door Tweakers user Tjeerd84, dinsdag 2 september 2014 19:28

1. Ben het wel met je eens dat in de software uitleg op de juiste plek hoort te staan. Werk zelf in het onderwijs en in vergelijkbare software voor het voortgezet onderwijs was het ontbreken van uitleg ook het grote struikelblok. Alleen maar oefenen is niet genoeg, zeker voor kinderen die juist achterlopen.

2. Wat ik wel wat vreemd vind, is de drang om leerlingen ook in de (zomer)vakanties met 'schoolse' dingen bezig te laten zijn. Ik vind het juist heel belangrijk dat leerlingen dan eindelijk eens niet met school bezig zijn, zeg ik als docent.
De aanname dat een school na de zomervakantie weer gewoon op het volgende niveau verder gaat is onjuist (bij een goede school). De meeste leerlingen zullen in de vakanties even niks aan school doen. De kleine groep kinderen die dit wel doet, zal daardoor tijdelijk een voorsprong hebben bij de start van het nieuwe jaar. Een goede docent weet dat na de zomervakantie bepaalde stof opnieuw gedaan moet worden. Op school wordt daar rekening mee gehouden en onderdelen uit het vorige jaar zullen worden herhaald. Een extra voorbereiding in de vakantie, helpt het kind uiteindelijk weinig tot niks verder. De voorsprong wordt door andere leerlingen in een paar maand weer ingelopen.
Vooral leerlingen die juist moeite hebben met bepaalde onderdelen op school, kunnen naar mijn mening zelfs beter andere talenten buiten school ontplooien. Waarom iemand iets extra veel laten doen, terwijl die persoon daar juist niet goed in is? In ieder geval zal door extra onderwijs niet het IQ van een leerling stijgen. Na tien jaar zit een leerling, als de selectie goed gaat, toch gewoon in de klas die hoort bij het niveau van de leerling.

Ik weet niet wat de achterliggende reden is voor extra voorbereiding op school. Ik hoop alleen niet dat dit uit angst of prestatiedwang voortkomt. Ik zou Squla alleen gebruiken als een kind het zelf echt leuk vindt, zoals jij ook aangeeft.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 september 2014 19:32]


Door Tweakers user Philos31, dinsdag 2 september 2014 21:39

Wat ik wel wat vreemd vind, is de drang om leerlingen ook in de (zomer)vakanties met 'schoolse' dingen bezig te laten zijn. Ik vind het juist heel belangrijk dat leerlingen dan eindelijk eens niet met school bezig zijn, zeg ik als docent..

Daar heb je gelijk in, we hebben alleen lezen geoefend, door borden die we tegenkwamen etc, en vooral omdat ze het zelf leuk vind.
En Squla is gekomen omdat ze door de reclame beinvloed werd en er om vroeg, en ze vind het serieus leuk om te doen.

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 2 september 2014 21:50

Ook over het vakantiegevoel: hoewel ik ook vakantie belangrijk vind voor kinderen, wil ik wel graag iedereen op z'n hart drukken dat bv lekker lezen echt belangrijk is voor het niveau van het kind. Een kind kan zomaar een half jaar leesvaardigheid verliezen als je in de vakantie niks doet! (maar dat hoeft niet op een schoolse manier, gewoon lekker bergen stripboeken en lekkere leesboeken wegknallen is veel beter!)

In de vakantie boodschappen doen met je kind, laten betalen/wegen etc, is weer helpend voor de rekenvaardigheid. Speels, relaxed, ongedwongen.

Door Tweakers user Beerseboer, woensdag 3 september 2014 09:39

Er is niks mis mee om je gewoon eens lekker te vervelen. Verveling is bovendien goed voor je creativiteit en heeft positieve invloed op je leergedrag.

"How? Idle brains, scientists have found, aren't just a source of pointless pain. Being bored actually signals to the mind that you're in need of fresh ideas and spurs creative thinking." (bron)

Aan creativiteit - in mijn definitie is dat de mogelijkheid om met oplossingen te komen die niet voor de hand liggen - heb je in het leven veel meer dan aan de vaardigheid om sommen en puzzels maken. Non scholae sed vitae discimus!

Verder: de boog kan niet altijd gespannen staan. Als je dochter normaal gesproken goed meekomt op school, zou ik me niet zo'n zorgen maken. Sterker nog: als ze voorloopt of uitblinkt, zou ik misschien een beetje gas terug nemen. Kinderen die zich vervelen in de klas omdat de lesstof niet (meer) op niveau is, kunnen ongewenst gedrag gaan vertonen.

Tot slot de nuance: als je dochter plezier heeft in lesstof oefenen en puzzeltjes maken, is daar natuurlijk helemaal niks mis mee :)

Door Tweakers user Dj Neo Ziggy, woensdag 3 september 2014 09:50

Volgens mij kan je Scula dus vergelijken met een gemiddelde "brain trainer" Je word er niet slimmer van en je leert er ook niet van

Door Tweakers user MAX3400, woensdag 3 september 2014 10:06

Philos31 schreef op dinsdag 02 september 2014 @ 14:13:
DonJunior, je doet wel gelijk een heleboel aannames, mijn probleem is dat niet iedere ouder overal even vaardig in is.
Als je bijvoorbeeld kinderen hebt van ouders die zelf niet kunnen lezen of rekenen, wie gaat ze dat dan uitleggen? Als kinderen met een taalachterstand die achterstand willen inlopen, hoe doen ze dat dan?
Ik lees hier twee zaken die niet bij de ouder en niet bij het kind belegd moeten worden. Helaas is het niveau van het onderwijs de laatste jaren enigszins teruggelopen maar zowel achterstand & aandacht per kind, zou toch juist op een school ondervangen moeten worden.

Zijdelings, zonder iemand voor het hoofd te stoten: als je als ouder het lastig vindt om 3 appels en 2 peren op te tellen bij elkaar (5 dus), ben je dan wel in staat om uberhaupt met geld om te gaan en te weten hoeveel A of B is? Blijkbaar wel want ouders die niet kunnen rekenen, staan niet allemaal onder financieel toezicht.

Squla springt in op de behoefte van moderne ouders om het kind zelfstandig een verbetering/voorsprong te laten krijgen op de rest; niet in de laatste plaats omdat moderne ouders minder tijd/aandacht voor kinderen hebben. Dat Squla hierdoor een pakket in de markt zet wat niet volledig voldoet aan jouw verwachtingen, lijkt me toch het probleem van de ouder -> zelf meer/beter/anders met je kind zaken oppakken i.p.v. leunen op 1 aanbieder.

Door Tweakers user B00st3r, woensdag 3 september 2014 10:24

Nu nog werken aan je d's en t's ('zij vindt') en dan kun je haar zelf ook nog wat leren. ;)

Door Tweakers user Philos31, woensdag 3 september 2014 11:05

B00st3r schreef op woensdag 03 september 2014 @ 10:24:
Nu nog werken aan je d's en t's ('zij vindt') en dan kun je haar zelf ook nog wat leren. ;)
Dat leer ik nooit meer, ik ben daar idd erg slecht in, maar wees blij dat ik niet schrijf:

Me dochter zit weer is achter me laptop. :+

Door Tweakers user Philos31, woensdag 3 september 2014 11:12

MAX3400 schreef op woensdag 03 september 2014 @ 10:06:
[...]

Ik lees hier twee zaken die niet bij de ouder en niet bij het kind belegd moeten worden. Helaas is het niveau van het onderwijs de laatste jaren enigszins teruggelopen maar zowel achterstand & aandacht per kind, zou toch juist op een school ondervangen moeten worden.

Zijdelings, zonder iemand voor het hoofd te stoten: als je als ouder het lastig vindt om 3 appels en 2 peren op te tellen bij elkaar (5 dus), ben je dan wel in staat om uberhaupt met geld om te gaan en te weten hoeveel A of B is? Blijkbaar wel want ouders die niet kunnen rekenen, staan niet allemaal onder financieel toezicht.

Squla springt in op de behoefte van moderne ouders om het kind zelfstandig een verbetering/voorsprong te laten krijgen op de rest; niet in de laatste plaats omdat moderne ouders minder tijd/aandacht voor kinderen hebben. Dat Squla hierdoor een pakket in de markt zet wat niet volledig voldoet aan jouw verwachtingen, lijkt me toch het probleem van de ouder -> zelf meer/beter/anders met je kind zaken oppakken i.p.v. leunen op 1 aanbieder.
Ik geef ook squla nergens de schuld van, je moet het meer zien als een soort review.
Het is een leuk pakket, maar ik zou het zelf niet inzetten om mijn kind een "voorsprong" te geven. Ik denk dat het naast school, als het kind het leuk vind om te doen, een beter alternatief is als bankhangen en TV kijken.

Trouwens, 3 appels + 2 peren is niet 5. 3 appels + 2 peren = 5 fruit maar niet gewoon 5 want je kunt geen appels bij peren optellen. }>

Door Bas, donderdag 4 september 2014 10:25

Ik ben blij met je review, het lezen hiervan maakt voor mij de stap makkelijker om hier wel of niet voor te kiezen.
Ik heb een dochter van 9 in groep 6 waarbij extra hulp gewenst is. En een zoon van 4 in groep 2. die wil leren lezen, maar dit nog niet krijgt op school.
Ik hoop dat Squla in deze behoefte voorziet.

Maar ik maak het verder niet te lang moet nog bier drinken O-)

Reageren is niet meer mogelijk